Hoefsmederij Derwig - Equine Hoof Clinic

De hoef in balans, het paard in balans!


Hoefsmid Mark Derwig is specialist in het beslaan van sportpaarden en paarden met hoefproblemen. Hij volgde zijn opleiding aan NHB Deurne en werkte samen met verschillende topsmeden. Derwig is verantwoordelijk voor het beslag van verschillende paarden die in de nationale en internationale top meedraaien, zowel in het springen als de dressuur. Vanuit Heesch runt hij Equine Hoof Clinic, waar hij zich sinds oprichting in 2000 met name richt op het bekappen en beslaan van sportpaarden en paarden met orthopedische problemen.
 
Het sleutelwoord daarbij is balans. Mark Derwig bekijkt het hele paard en zijn bewegingsafloop om te bepalen welke wijze van beslaan optimaal is om de voeten in balans te krijgen en te houden. De hoeven zijn immers het fundament van het paard. Zijn de voeten in balans, dan kan het paard ook in balans komen.
Gedurende zijn loopbaan bouwde Mark Derwig een internationaal klantenbestand op. Hij is de vaste hoefsmid van paarden die in zowel dressuur als springen tot de wereldtop behoren. Samenwerking gaat hij verder aan met andere disciplines, zoals de gerenommeerde sportdierenartsen Dr. Emilie Sudraud en Dr. Marc Sulz. 
 
 

Uitgangspunten bij Mark’s werk zijn de volgende:

 

Comfort

Een paard mag geen pijnlijke voeten hebben na het beslaan. Kundig aangebracht beslag zit direct goed. De juiste maat en model zijn van belang. Een ijzer is correct passend als het de vorm van de kroonrand volgt.
 

Innovatie

Er is volop beweging op de markt van hoefverzorging. Allerlei nieuwe technieken en materialen worden ontwikkeld en maken het mogelijk nuances aan te brengen voor een beter resultaat. Bij veruit de meeste paarden is regulier beslag, nauwkeurig aangebracht door een kundige smid, ruimschoots voldoende. Eventueel aangevuld met innovatieve technieken komt het optimale beslag voor ieder paard binnen handbereik.
 

Balans in de hoornschoen

Mark heeft als doel de hoornschoen zo vlak mogelijk te laten landen om de druk optimaal te verdelen over de hele hoef. Als de hoef de grond vlak raakt, worden pezen, ligamenten en gewrichten zo gelijk mogelijk belast. Zo wordt de kans op irritatie en blessures door overbelasting verkleind. 
 

Bevorderen correcte bewegingsafloop

Door goed te kijken naar de natuurlijke afloop van het paard, kan Mark Derwig voor optimaal passend beslag zorgen. Een goede bewegingsafloop minimaliseert de belasting van pezen en spieren en helpt op die manier blessures te voorkomen.
 
 
 
 
ALLE INHOUD COPYRIGHT HOEFSMEDERIJ DERWIG 2014 - DESIGN : BRAM WOLF